Voorkom vastzittende lijmdop

Elk jaar rond deze tijd, wanneer het warmer wordt, komen er ‘lijmproblemen’ voor. Dit keer zullen we het hebben over het probleem “Het vastzitten van de lijmdop.”

Een veel voorkomend probleem is dat de dop vast zit na gebruik van de lijm. 
Waarom is dat zo? Maar vooral de vraag, hoe kan het voorkomen worden, is een belangrijker vraag in deze kwestie voor onze wimperstylisten.

We gaan even terug naar de basis, namelijk lijm in contact met lucht.

Warme lucht is lichter dan koude lucht. Denk aan als je water kookt. Het water verandert van vloeibare vorm naar gasvorm en stijgt op. In warme lucht zit er per m3 minder moleculen in de lucht dan bij koude lucht. Zo kunnen we luchtvochtigheid ook op een simpele manier uitleggen; hoe warmer het wordt, hoe meer waterdamp er in de lucht zit, dus hoe hoger de luchtvochtigheid.

Lijm is een chemisch product en ontzettend gevoelig voor lucht wat bestaat uit stikstof en zuurstof. Na het openen van de lijm verandert de lijm, hij komt in aanmerking met lucht en er treedt een chemische reactie op. De lijm gaat ‘werken’. Hoe warmer hoe hoger de luchtvochtigheid. De ideale kamertemperatuur is tussen 22-28 Celsius en de ideale luchtvochtigheid tussen 45%-55%.

“Maar waarom zit mijn dop vast dan?”

Na gebruik van de lijm kan er nog lijm uit het tuitje omhoog komen. Als je na gebruik van de lijm direct de dop op doet, kan de naar boven gekomen lijm in de binnenkant van de dop terecht komen en dat is de reden waarom de dop vast zit. Dat gebeurt vooral als de temperatuur stijgt. Ongeacht je elke keer dezelfde lijm gebruikt, of een andere lijm of merk gebruikt.

Een verkeerde interpretatie wat de meeste stylisten maken is: “Maar ik maak altijd het tuitje goed schoon en dit is nog nooit eerder gebeurd.” Of “Ik gebruik altijd deze lijm van jullie en het is nog nooit eerder gebeurd.” Of “Ik ben net overgestapt naar een andere lijm en ineens gebeurt dit.”
Dit horen wij vaak. Namelijk als je altijd hetzelfde doet door goed schoon te maken, het nooit is gebeurd, maar waarom nu wel? Dan ligt het vast aan dat deze lijm niet goed is. 

Dat klopt dus niet! Want er is namelijk geen één dag, geen één moment van de dag dat de luchtvochtigheid, temperatuur en andere variabelen in de lucht exact 100% dezelfde zijn van je ruimte. Ook al scheelt het 0,01%, dan nog kan het grote invloed hebben op jouw lijm.

Ok, nu de essentie van dit artikel: “Hoe kan ik voorkomen dat de dop vast zit?”

  • Schud de lijm goed. En extra goed bij een nieuw ongeopend potje. (2 min.) Of gebruik een Glue Shaker zodat je binnen 5 sec. al klaar bent.
  • Open het dopje terwijl je het lijmpotje rechtop houdt.
  • Doe een klein druppeltje op de jadesteen (met lijmsticker) of een andere houder voor lijm. De lijm is goed indien deze pikzwart en vloeibaar is.
  • Na het druppelen zet je het lijmpotje rechtop neer en druk je op het flesje zodat de lucht uit het potje gaat. Er komt meestal een of meerdere luchtbelletjes uit.
  • Maak het tuitje schoon met een niet pluizig wegwerpdoekje. Bijvoorbeeld keukenpapier.
  • Laat het potje zonder dop nog een minuut rechtop staan.
  • Voordat je de dop dicht doet, knijp nogmaals aan het potje of alle lucht eruit is. Zo ja, maak het tuitje wederom schoon en maak ook de binnenkant van de dop schoon. Draai dan de dop goed aan en doe het potje rechtop in de glue container of op een ander droog en koel plekje.

Op deze manier voorkom je dat de dop dichtgeplakt wordt als je de volgende keer de lijm gebruikt. Simpel maar zeer belangrijk!

N.B. Let op dat LivLashes geen nieuw potje stuurt indien de dop vast zit nadat je de lijm hebt gebruikt. Volg de instructies nauwgezet op. 

TIP! Heb altijd een extra potje lijm op voorraad. Juiste gebruik van de lijm is essentieel!

Voor meer en gedetailleerde informatie over lijm volg de Online Lijm Cursus van LivLashes. Je komt zoveel te weten over lijm wat je in eerste instantie helemaal niet wist. Aanrader 😉


Schuiven naar boven
Menu
× WhatsApp